London: Tips, genvägar och saker jag önskar jag hade vetat om.
Att byta land kommer säkert alltid vara svårt. Det är svårt att veta vart man ska hitta information eller ens vilken information man ska leta efter. Och all information som finns hos försäkringskassan och skatteverket är fel. Bara som en liten pointer.
Innan du flyttar:
- Spara pengar. Jag kom till London med cirka 6000 SEK på kontot. Och det räckte i typ två veckor. Så minimum 6000 bör du ha med dig innan du flyttar.
- Månaderna innan du reser, bör du informera försäkrningskassan angående din flytt. De kommer skicka ett formulär som du ska fylla i och skicka in. Info om när du åker, mobilnummer, varför du ska flyttta, osv. Sedan bör du självklart boka flyg, och ett ställe att bo på.
- Flyg inte med Ryanair. När man flyttar har man med sig rejält med packning, och Ryanair kommer garanterat vara ditt sämsta alternativ. Boka tidigt så kan ni få billiga flyg med British Airrways. De flyger till Heathrow - vilket är det absolut billigaste alternativet då du kan ta tuben (tunnelbanan) direkt därifrån. Så British Airways, absolut. Du kan dessutom klara dig med en hyfsat stor kabinväska. När jag åkte hade jag ett bagage incheckat, en kabinväska och handbagage. Kolla hur stort bagage du får ha på deras hemsida innan du packar, bara.
- Boka ett vandrarhem, och boka en vecka till att börja med. Det är dyrt att bo i London, varesig vi pratar hotell, vandrarhem eller permanent boende. Det är dyrt och transport är dyrt så dina första dagar bör spenderas i centrala London. Jag tänker inte skriva ut mitt vandrarhem här på bloggen, men jag rekommenderar det absolut till alla som vill flytta hit, så det är bara att kontakta mig om ni vill veta.
- Kolla att ditt bankkort funkar utomlands. Föräldrar är himla bra, och de slutar inte vara föräldrar för att du flyttar ut. Se till att du har med dig ditt svenska kort så att de lätt kan skicka pengar om det behövs. Kolla även hur du kan få tillbaka/få ett nytt kort skickat till dig om du skulle tappa det utomlands.
- (Om du ska söka jobb) skriv ut CVn. Det kommer alltid kosta dig att skriva ut CVn i London (även om du bor i en lägenhet, det är ju du som köper papper till din printer, eller hur? Så skriv ut en rejäl bunt hemma hos dina föräldrar innan du åker iväg.
Efter flytt:
- När du kommit till London är det viktigaste du behöver ett "Proof of Address". Proof of Address är någonting som skickats till din adress (telefonräkningar, bankpapper), eller i extrema fall, ett intyg på att du bor där du bor. Det snabbaste alternativet är att registrera dig hos en doktor. Hur hittar du en doktor? Ett tips är att gå till närmsta sjukhus och be om en lista över "G.P's" i ditt område. Om inte annat vet jag att det finns en precis vid St Mary's Hospital i Paddington (London). Alla G.Ps har en skylt där det står NHS på, så när du ser en sådan kan du läsa under precis vad de är (kan vara endast tandläkare, till exempel). Säg att du vill registrera dig hos den doktorn, och ta med dig ID, så kommer du få en hel del papper att fylla i. När du är klar, kan du be dem att skriva ett "Proof of Adress Letter". Detta innebär att de intygar att du bor på din adress.
- Fixa boende (om du ska jobba där. Om du går i skolan brukar skolan fixa boende åt dig). Det var här jag fuckade upp. Jag borde ha fixat boende först. För när man börjat jobba finns det väldigt lite tid att gå på visningar. Så under dina första dagar bör du slänga in så många CVn som möjligt, och samtidigt leta boende. Hur letar man boende då? Det bästa sidorna är Gumtree och Spareroom. Jag föredrar Spareroom, då det är lättare att söka och det finns rejäl statistik och info på varje ställe du letar efter. Till exempel, säkerheten i det området, eller hur centralt det är, osv. Jättepraktisk hemsida. På Spareoom kan man också fixa en profil och spara sökningar som intresserar en. Varje gång det dyker upp ett nytt ställe som stämmer in med din sökning får du ett mail. Det är ett supersnabbt sätt att hitta boende på, och oftast dyker det upp rum som du kanske inte skulla ha hitta. Och hörrni? Glöm drömmen om vacker studio flat. Tänk er ett rum i ett hus, eller lägenhet, och antagligen inte i centrala London. Om du letar själv lär du få bo i ett rum. Men å andra sidan finns det många hus med fina kök så det är nog inte helt fel ändå.
- Fixa jobb. Jobb kan vara rejält svåra att hitta, men det är bara att ligga i. Ställen jag rekommenderar att jobba på är alla stora kaffekedjor (Starbucks, Caffé Nero, Costa Coffee) och Nando's. Framförallt Nando's. Det har blivit framröstat som en av Storbrittaniens bästa företag att jobba för så jag kan absolut rekommendera det. Man får inga extrema pengar (Då skulle jag rekommendera fina restauranger, med dricks och jättestela människor att prata med, vad jag har hört). Om det är kaffekedjorna, så skriv ut deras application forms från internet och lämna in dem tillsammans med ditt CV. Det tyder på att du verkligen vill ha jobbet plus att de slipper berätta för dig vad du ska göra för att söka. Annars är det bara att söka, söka, söka tills du hittar ett jobb.
- Fixa ett bankkonto. Du kan inte få lön på ditt svenska konto, så när du har sökt jobb, eller medans du söker jobb bör du gå in på en bank och öppna ett bankkonto. Det är där proof of address kommer in för första gången. En bank som jag vet är bra är LLoyds, jag har verkligen bara hört bra grejer om den banken. Sedan är Barclays väldigt bra också. Andra banker är Santander, HSBC och NatWest/RBS, men jag skulle fokusera på Lloyds och Barclays. När du öppnar ett konto kommer de be dig om Proof of Adress, samt Proof of Identification. Och då är det passet som gäller. Inte ditt körkort eller ditt svenska ID kort. Passet. Så ta med dig ditt Proof of Adress och passer och så bör det inte ta mer än en halvtimme. Sedan är det bara att ge kontonumret och sort coden till din chef så kan du få lön. (Sort coden är en sexsiffrig kod som indikerar vilken branch du har öppnat kontot hos)
- Fixa ett engelskt nummer. Om du vill använda din egna mobil får du se till att mobilen är upplåst innan du lämnar landet. Kolla där du köpte telefonen. Lås upp den om det går, annars måste du köpa en ny telefon i England. 3 är billigt, men det är också skit. Några av de abonemmangen som finns är T-Mobile, O2, Orange, 3 och Vodafone. Mitt tips är att köpa ett vanligt kontantkort och toppa upp det med x antal pund. För din credit kan du köpa ett tillägg som ger dig gratis internet, etc etc. Jag använder 3, och jag betalar 15 pund i månaden för fri surf, 300 minuter i hela Storbrittanien och 3000 sms i hela Storbrittanien. Allt annat kostar, och har du inte extra credit på telefonen kan du inte smsa/ringa.
- National Insurance Number. Ja. Min mardröm. National Insurance Number är ett nummer som används vid utbildning och arbete - det visar vilken skatt du ska betala. Innan du fått ditt NiN kommer du ha "Emergency Tax", och då kommer du vara fattig. Sjukt. Fattig. Det första du måste göra är att ringa Jobcentre Plus. Numret finns ute på google, superlätt att hitta. Och det kommer kosta som ett vanligt samtal, och det ingår INTE i ditt tillägg på mobilen. Toppa alltså upp ditt kontantkort eller gå till en telefonkiosk (de stinker kiss och det är porrbilder över allt, bara som en liten heads up). När du ringer måste du veta hela din adress, och alla dina personuppgifter, inklusive telefonnummer så se till att du har allt framför dig innan du ringer upp. Det tar upp till femton minuter. De kommer att ge dig ett datum för din Proof of Identify intervju, och du kommer behöva ha med dig så mycket proof of address som det bara går och BÅDE pass och svenskt ID. Det kommer ta minst två veckor att få en intervju, och det finns tre Jobcentres i hela London som du kan göra det här på. Se till att du är där i tid för din intervju. Du är klar med intervjun på två timmar (inklusive väntetider). Sedan tar det upp till en månad att få numret i posten. TAPPA INTE BORT NUMRET. Lägg det på en bra plats. En säker plats, och ge inte ut det till någon förutom din chef. När din chef har fått numret ska du fylla i en form som heter P45. Efter det skickas det in och du blir beskattat som du borde bli beskattad.
- Generella tips och parenteser
- När du hittat boende kommer du behöva betala en deposit, eller en månads/veckas hyra i förskott. Det är helt normalt. I vissa fall är din deposit väldigt hög men tanken är att du ska få tillbaka den när du flyttar ut ur lägenheten/rummet
- De bästa zonerna att bo i är zon 1-3. Man kan köpa travelcards för all zoner direkt på stationerna. Det innebär att du på ditt Oyster Card (accesskort) lägger in ett elektroniskt travelcard som låter dig åka gratis buss i alla zoner och gratis tåg i de valda zonerna. Men ja, det är dyrt.
- Loyalty Cards. Nästan överallt i London finns det Loyalty Cards - En stämpel vid varje besök och efter x antal besök får du något gratis. Superbra sätt att spara pengar på. Fråga alltid om du känner att du kommer komma till något ställe flera gånger.
- TotallySwedish och ScandiKitchen (London). Två ställen där du kan köpa svensk mat. (Leverpastej, filmjölk, Falu rågrut, sill etc etc (IKEA är inte dumt heller). Totally Swedish ligger i Marylebone- en bit ovanför Oxford Street, men jag skulle rekommendera ScandiKitchen. De befinner sig på 61 Great Titchfield Street - nära Oxford Circus Station (Oxford Street). Det är ett supermysigt café men de har även ett rätt rejält sortiment. Superbra.
- Ta med en osthyvel. Det finns ost som kan hyvlas, men inga osthyvlar. Så köp en osthyvel och skratta åt alla som inte har en.
- Toffsar och sådana smågrejer bör du köpa på Boot's. Lösningen ICA/Hemköp finns inte i London. Matbutiker säljer mat och IBLAND kan de sälja toffsar. Så köp allt sånt på Boot's.
- H&M har ingen sminkavdelning. Fair warning.
Det här är allt jag kan komma på just nu. Det finns säkert hundra grejer att tänka på, och jag kan alltid lägga till grejer. Men jag hoppas det hjälper er en bit på vägen i alla fall.
Kommentarer
Postat av: Mims
Vilka erfarenheter:-)
Postat av: Annika
Jättebra guide! :)
Trackback